lunes, 1 de marzo de 2010

La Vella Quaresma



LA VELLA QUARESMA

Tsts!! t´has adonat d'una cosa molt important?
Que passa, que passa! que ja arribat la Vella Quaresma!
I qui es aquesta?
Presta molta atenció de seguida ho explicarem i ja veuras que és d'interesant! A continuació sabras qui és aquesta persona i coneixeras moltes coses d'ella, ja veuras que és molt famosa! Tot seguit exposem la seva història, una cançó i una activitat!
No t'ho perdis!!

Història

La Vella Quaresma, era una velleta de set cames, múrria i esquerpa, que duu un bacallà en una mà i a l’altra un cistell ple de verdures; aquesta durant el Carnaval lluitava amb el Rei "Carnestoltes" per evitar tot el rebombori, tota la gresca i els banquets que es donaven aquests dies. Al final guanyava la Vella Quaresma i es passava a una època de dejunsetmana fins a la Pasqua i aquell diumenge estava permès menjar peix.
També era una manera per a que els nens menjesin peix, amenaçant-los amb que si no menjaven vindria "Jaia Serrada" (que era com la hi denominava a Mallorca, d'on es diu i, ordre i calma.

Cada dissabte de Quaresma se li treia un peu a la velleta per descomptar una que és originària) i s'el enduria.

Actualment, a les escoles, s'utilitza com una espècie de calendari que ens indica quant temps queda fins a les vacances de Setmana Santa. La Vella s'ha de col·locar el Dimecres de Cendra i cada divendres se li va tallant un peu, fins al Diumenge de rams.




Cançó de la Vella Quaresma!


VELLA QUARESMA, VELLA QUARESMA,
AI! QUE NO POT CAMINAR,
TÉ MOLTES CAMES I S’ENTREBANCA,
ENTRE TOTS L’HEM D’AJUDAR.



I ÉS QUE L’HEM DE TREURE UNA,
UNA, UNA, UNA, UNA,
I ÉS QUE L’HEM DE TREURE UNA,
FINS QUE PUGUI CAMINAR.



Activitats

* Pintem la Vella Quaresma.













No hay comentarios:

Publicar un comentario